Nutida Svensk Silver
Smycken i blått av Nutidas smeder.

Om oss

Nutida Svenskt Silver är en grupp silver-och guldsmeder som arbetar brett och nyskapande inom smyckesformgivning korpus och konst. Gruppen har varit nutida sedan 1963 och idag uttrycker vi oss i alla typer av material och tekniker. Vi skapar enstaka objekt eller föremål i begränsade upplagor och all tillverkning sker i våra egna verkstäder. Samtliga medlemmar är utvalda av en granskningsjury. Nutida Svenskt Silver arbetar med galleriverksamhet, utställningar och försäljning, både i egen och andras regi. Vår ambition är att ständigt finna nya vägar och sammanhang för att möta vår publik.

 

Utställningar

Utställningarna är en mycket viktig del av Nutida Svenskt Silvers verksamhet. Smederna får då tillfälle att testa nya idéer, ta ut svängarna, överraska, beröra och förtrolla. Publiken får i sin tur även tillfälle att ta del av en fantastisk hantverksskicklighet. Några gånger om året bjuds på samlingsutställningar efter ett givet tema: 2013, under hösten, blev det en större utställning på Hallwylska museet i samband med att Nutida firade 50-årsjubileum.

 

Föreningen för NUTIDA SVENSKT SILVER bildades 1963 med den viktiga och behjärtansvärda uppgiften att stödja och stimulera det samtida silversmidet i Sverige. Eftersom Nutida Svenskt Silvers namn fortfarande hänvisar till samtiden krävs det att konstnärerna, d v s föreningens smedsmedlemmar, verkar i nutiden och är nyskapande i sin formgivning – något vi ständigt eftersträvar. Vi räds varken det frisinnat kontroversiella eller det basenkelt kommersiella.